Vad bör man leta efter i takläggarskor?

Många olika yrken kräver speciella typer av skor. Som takläggare kan arbetsdagarna underlättas väsentligt genom att bära rätt kängor på fötterna. Samtidigt som de bör vara kraftiga och robusta, behöver de också kunna andas väl. Takläggning är ett arbete som till stor del sker på sommaren – det behövs knappast påpekas att det kan bli riktigt varmt om dagarna.

Den som ska köpa ett par takläggarskor kan gagnas av egenskaper som grepp, vattentäthet och stöd för fötter samt höjd.

Höjd

Skornas höjd är avgörande för bekvämligheten i arbetet. De flesta kan enas om att de bör vara skurna vid ankeln för att underlätta för de ibland krävande arbetspositioner som intas. Samtidigt bör de inte vara för låga heller. Den extra höjden ger skydd mot stötar och slag. Dock kan alltså en för hög sko göra det svårare att röra sig i de positioner som krävs.

Grepp

De kängor som är framtagna för takläggare har ofta mycket bra grepp med en tjock yttersula. Det här kommer med uppenbara fördelar för takläggare. Alla tak har en viss lutning, och vissa mer än andra. Även om man givetvis är skyddad mot fall på andra sätt, så kan ett gott grepp likväl vara markant riskminimerande för takläggare. Det här gäller kanske särskilt när man arbetar på riktigt höga tak. Att ramla med material i handen, som sedan ramlar ned från taket, kan orsaka skador på såväl sak som person.

Hållbarhet

Takläggare sliter sina skor ganska fort. Långa och fysiskt krävande arbetsdagar tär på fötterna, helt enkelt. De flesta kan nog enas om att det är mest sunt att köpa ett par skor av riktigt hög kvalitet, som håller under längre tid. Detta i jämförelse med att köpa flera par billiga skor under samma period.

Givetvis är det inte priset som styr kvaliteten – men korrelationen brukar vara tydlig. Kan man hitta ett par billiga skor av hög kvalitet så är givetvis det ett bättre ekonomiskt val. Att prioritera kvalitet, och inte ha priset som den enskilt störa faktorn i valet av kängor, är dock något som du sannolikt inte lär ångra. Ett par skor som inte passar ordentligt, eller som inte har de egenskaper som krävs för takläggning, riskerar att sänka produktiviteten på jobbet, och i slutändan bidra till en förlustaffär (jämfört med det man sparar på inköpet), om så sker.

Skosnörena

Många takläggare föredrar skosnören som går ända ned från tån, och upp till plösens topp. Det här ger möjlighet till ökad passform, och att själv kunna anpassa den. En del modeller har även ett skyddsband som förhindrar att snörena utgör en snubbelrisk om de skulle lossna.

Då bör du byta ut skorna

Då skorna spelar en roll i säkerheten för takläggare är det viktigt att kontrollera deras funktion innan användning. Tecken på att skorna bör bytas ut kan till exempel vara följande:

  • Om en tydlig och djup sprickbildning uppstår på skons ovansida.
  • Om framkappa eller tåskyddskappa friläggs på grund av slitage.
  • Om slitsulan har sprickor som inte är mindre än ett par millimeter djupa.