Arrangera begravning – med eller utan ceremoni?

Att hålla en begravningsceremoni när någon går bort är det allra vanligaste men det finns inget som säger att man måste. Det finns flera anledningar till varför man väljer bort det och då sker en direktkremation istället. Vad som är aktuellt är högst individuellt och valet görs oftast utifrån vad det avlidne själv hade velat. Är man osäker finns bra stöd hos en begravningsbyrå, där man tillsammans kan reda ut dom frågetecken som finns.

Den avlidnes önskan

Om en familjemedlem eller någon annan nära har gått bort men tidigare lämnat uppgifter kring vad som ska hända ska man givetvis se till att följa det. För vissa är det viktigt med en ceremoni där nära och kära samlas och för andra är det inte det. Finns en önskan om att ingen ceremoni ska hållas ska man respektera begravningsbyråer göteborg även om man själv är av en annan åsikt. Vet man inte vad den avlidne hade velat är det vanligt att man arrangerar ett tillfälle för alla att ta ett sista farväl. Man vänder sig då vanligtvis till en begravningsbyrå för att planera detaljerna samt få hjälpt med bokningar och annat.

Med ceremoni

En begravningsceremoni är vanligt i samband med att någon dör. Det är ett sista avsked och det är oftast väldigt fint och personligt även om det naturligtvis även är väldigt jobbigt och känslosamt. En ceremoni kan utformas på flera olika sätt beroende på vilka önskemål som finns och en begravningsbyrå kan hjälpa till med det mesta. En kyrklig begravning är utformad efter vissa regler och en präst håller i den, medans en borgerlig begravning är lite mer fri både vad gäller utformningen och vem som ska leda den. Båda alternativen är vanliga i Sverige och man väljer det som passar den avlidne bäst.

Utan ceremoni

Även när den som gått bort har önskat att få begravas utan att en ceremoni hålls kan man kontakta en begravningsbyrå för att få hjälp med allt som behöver göras. I det här fallet transporteras kroppen direkt till ett krematorium. Det vanligaste är att den avlidne själv uttryckt att han eller hon inte vill att någon ceremoni ska hållas men det finns även anledningar.

Kanske är dom anhöriga utspridda på olika platser och vill hålla en ceremoni i framtiden när alla kan samlas. Eller kanske vill den avlidne bli strödd i stillhet på en speciell plats. För detta krävs dock tillstånd från Länsstyrelsen, även det något en begravningsbyrå kan hjälpa till med.