Så kan en webbyrå jobba med offpageoptimering inom SEO

Det är ganska vanligt att en webbyrå inte bara bygger en hemsida utan även tar ansvar för att marknadsföra hemsidan via Facebook, SEM och SEO. Inom SEO är det framförallt synen på hur länkbygge (offpageoptimering) som varianser finns. En del anser att man enbart ska försöka få naturliga länkar vilket kan ske på flera olika sätt. Samtidigt är det lätt att hitta en webbyrå som bygger länkar via att köpa, hyra och byta till sig dessa.

Naturliga länkar

Med ”naturliga länkar” menas att länkarna kommer från riktiga hemsidor och bloggar samt att dessa har placerats ut av en person som anser att länken fyller en förväntad funktion (oftast genom att hänvisa besökarna till något).

En väg är att denna webbyrå hör av sig till kunder och leverantörer till det företag de jobbar för. Genom att exempelvis vara referens till dessa företag (på deras hemsidor) kan en länk skapas till det egna företagets hemsida. På detta sätt skapas en win-and-win situation då kunden/leverantören får en bra referens samtidigt som länkstyrka skapas mot den sida som ska optimeras.

En annan väg är att skicka varuprover eller presenter till de som driver bloggar. Här får man (som en webbyrå mycket tydligt påpekar) vara noga så man håller sig till marknadsföringslagen. Den säger nämligen att ett blogginlägg som publiceras mot betalning måste vara utmärkt som sponsrat inlägg. Man bör därmed uppmana bloggaren att ha denna markering av en webbyrå i det fall som betalning utgår.

Men en webbyrå måste inte betala för recensioner och blogginlägg. Att skicka presenter och gåvor till någon är inte olagligt. Så man kan alltså skicka saker och hoppas på en länk. Ibland går det  – ibland inte.

Ytterligare en väg är tidningar och andra slags artiklar. En webbyrå har ofta ett stort nätverk av copywriters, annonsskapare och artikelskrivare. Varför inte skapa en artikel och skicka till någon lokal tidning (med länk till aktuell hemsida). Eller tipsa anonymt om ett event som företaget ska hålla. Här kan det finnas en fördel att man inte mailar direkt från denna webbyrå som fixar wordpress då det kan uppfattas som att man fiskar efter reklam. Då kan det vara bättre att maila från en privat mailadress vilket gör att tidningen uppfattar det som att det är en privatperson som tipsar om detta event.

Kortfattat handlar det alltså om att påverka andra att länka till en specifik hemsida. Delvis mot betalning men oftast genom att ha mycket bra innehåll, tävlingar eller genom att bjuda på varuprover.