Måla i badrummet? Så här gör du!

När man målar om i våtrum ställs extra krav på noggrannhet och tålamod, man behöver göra ett extra fläckfritt förarbete och sedan lägga lite extra energi på att sätta maskeringstejpen precis rätt. I princip behöver man bete sig som en riktig målare om man skall få till ett godkänt resultat. Det är nämligen så att om man inte följer de särskilda föreskrifter som finns för målning av våtrum så kan det vara så att försäkringar inte gäller om fuktskada skulle uppstå. Det är ju inte kul att behöva stå för reparationskostnaden av fuktskador på egen hand alltså är det säkrast att följa föreskrifterna! Eller kontakta en professionell målare som sköter målande åt dig. Då kan du vara säker på att regelverket följs och att din försäkring gäller. Så länge du anlitar en pålitlig och duktig målare det vill säga. Var noga när du letar målare eftersom det finns många att välja mellan och en del är inte riktigt lika noggranna som andra.

Välj ett godkänt målningssystem för våtrum

Det finns många olika system som är godkända för våtrum, det enda som är viktigt när man väljer här är att hålla sig till ett och samma system. De olika tillverkarna har liknande produkter men dessa produkter matchar inte alltid med varandra. Det vill säga att du skall köpa måleritvätt godkänd för våtrum, spackel, fog, grundfärg och toppfärg från ett och samma system för att det skall vara ett godkänt målningssystem för våtrum. I vissa fall går det att blanda litegrann med målarenstockholm.nu men det är inget som man bör göra om man inte har stenkoll på vad man håller på med. Det vill säga att en duktig målare skulle kunna blanda produkter från olika system om man hade full förståelse för vilken effekt det skulle ha. Om du inte är en erfaren målare så är det bäst att hålla sig till ett system.

Tvätta ordentligt

Väggar och tak skall tvättas utförligt. Våtrumsfärg är väldigt tät och om smuts och fukt blir instängt så kan det lätt mögla och i slutändan orsaka skador i badrummet av målare. Tvätta hellre för mycket än för lite! Var noga med att använda särskild måleritvätt för våtrum eftersom den behöver vara effektiv mot både fett och kalk som sitter på väggarna.

Spackla alla hål, sprickor och ojämnheter

Även här skall du använda särskilt spackel framtaget för våtrum. Det är viktigt att spackla överallt som behövs eftersom hål och sprickor är favorit platser för fukt att ta sig in och börja orsaka skador. Då kan det dessutom ta sig djupt in i väggarna och där blir skadorna bara ännu värre. Skulle en kontrollant från försäkringsbolaget upptäcka något sådant kan du vara säker på att din försäkring inte kommer att täcka skadorna.

När spacklet har torkat är det bara att slipa med fint sandpapper så att hela ytan blir jämn.

Grundlager och glasfiberväv

Lägg sedan ett grundlager och sätt upp en glasfiberväv på väggarna, väv behövs inte i taket. När detta torkat kan du stryka med toppfärgen 2 gånger och sedan är målningen färdig!

Det är som sagt mycket viktigt att måleri i våtrum går till på rätt sätt så anlita en målare om du är osäker på hur målandet skall gå till. Det är lätt att hitta en bra målare i din stad med hjälp av internet. Hoppas att ditt badrum blir fint och fräscht!